آموزش PHP : مقدمه
مقاله ای که پیش رو دارید، بخش اول از مجموعه آموزش برنامه نویسی به زبان PHP است که قرار است از این پس توسط مسترکد در اختیار شما همراهان و مشتاقان برنامه نویسی به این زبان قرار بگیرد. در این مجموعه تلاش کرده ایم تمرکز اصلی را بر آموزش PHP 7 قرار داده و کلیه ی اصول و امکانات جدید این نسخه از PHP را در طول آموزش مد نظر داشته باشیم.
در این قسمت از آموزش به شرح برخی مقدمات و پیش نیازها جهت شروع برنامه نویسی به زبان پی اچ پی خواهیم پرداخت سپس در شماره های بعدی آستین ها را بالا زده و با هم مشغول یادگیری برنامه نویسی با استفاده از این زبان جذاب خواهیم شد. امید است که این مجموعه مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته و بتواند به شما در آغاز برنامه نویسی با استفاده از این زبان کمک کند.
لازم به ذکر است که این مجموعه به گونه ای طراحی شده که هر شخص قادر باشد با استفاده از آن به سرعت کلیه ی اصول برنامه نویسی به زبان پی اچ پی را آموخته و با مهم ترین نکاتی که جهت شروع به برنامه نویسی احتیاج دارد آشنا شود. بنابراین اگر زمان شما محدود است و به دنبال مجموعه ای میگردید که به دور از شرح نکات اضافی، تنها به شرح اصلی ترین موارد مربوط به شروع کار با زبان PHP پرداخت باشد، مطالعه ی این مجموعه مقالات را به شما توصیه میکنیم.
آموزش PHP 7
پیش نیازها
شروع به مطالعه ی این مجموعه نیاز به درک مختصر و پایه ای از HTML, CSS و تا حدی نیز جاوااسکریپت خواهد داشت. البته نیازی نیست که در این موارد متخصص باشید. اما با توجه به اینکه PHP جهت نمایش نیازمند HTML و CSS است، جهت کسب نتایج بهتر و درک آسان تر این مجموعه آموزشی، آشنایی مختصر با این موارد را به شما توصیه میکنیم. بنابراین اگر هیچ نوع آشنایی با موارد ذکر شده ندارید، بهتر است که پیش از شروع به مطالعه این مجموعه، اطلاعات مختصری در این رابطه کسب کرده و سپس ادامه این مقاله را به همراه ما دنبال کنید.
PHP چیست؟
کلمه ی PHP مخفف عبارت PHP: Hypertext Preprocessor است. (نکته ی اضافی : به این حالت نام گذاری کوته نوشت بازگشتی میگویند. بد نیست بدانید که در ابتدا PHP مخفف Personal Home Page یا صفحه خانگی شخصی بوده است که بعد ها به عبارت ذکر شده تغییر پیدا کرد.)
PHP یکی از زبان های اپن سورس بسیار محبوب جهت برنامه نویسی است. اسکریپت های PHP در سمت سرور اجرا شده و تنها نتیجه ی آنها جهت نمایش به سمت کاربر ارسال میشود. (که آن را با استفاده از HTML و CSS در مرورگر به نمایش میگذاریم)
دانلود و استفاده PHP رایگان است. PHP آنقدر قدرتمند و محبوب است که بزرگترین سیستم مدیریت محتوای دنیا یعنی وردپرس را با استفاده از آن برنامه نویسی کرده و بزرگترین شبکه اجتماعی یعنی فیسبوک با استفاده از آن طراحی شده است. در عین حال برنامه نویسی به این زبان آنقدر آسان است که میتواند یکی از بهترین انتخاب ها برای شروع برنامه نویسی سمت سرور برای تازه کاران باشد.
فایل PHP چیست؟
فایل های پی اچ پی دارای پسوند .php هستند. این فایل ها میتوانند حاوی هر نوع محتوایی شامل متن، HTML، استایل های CSS، کد های جاوااسکریپت و خود کد های PHP باشند. همانطور که پیش تر هم ذکر کردیم، این فایل ها در سمت سرور اجرا میشوند و فقط نتیجه ی آنها به فرم HTML جهت نمایش در مرورگر کاربر ارسال میشود.
با PHP چه کار هایی میتوان انجام داد؟
- پی اچ پی میتواند محتوای داینامیک ایجاد کند (محتوای غیر ثابت و قابل تغییر)
- پی اچ پی میتواند فایل ها را بر روی سرور ایجاد نموده، باز کرده، بخواند، بنویسید، حذف کرده و ببندد
- پی اپ پی میتواند جهت جمع آوری اطلاعات فرم ها مورد استفاده قرار بگیرد
- پی اچ پی میتواند جهت ارسال و دریافت اطلاعات کوکی ها استفاده شود
- پی اچ پی میتواند اطلاعات دیتابیس را تغییر داده، حذف کرده و محتوای جدیدی به آن بیافزاید
- پی اچ پی میتواند جهت کنترل سطح دسترسی کاربر به محتوا مورد استفاده قرار گیرد
- پی اچ پی میتواند اطلاعات را جهت امنیت بیشتر رمز نگاری کند
بدیهی است که موارد فوق، نگاهی کلی به قابلیت های پی اچ پی هستند. با ترکیب موارد فوق میتوان اپلیکیشن های گسترده و پیچیده ای ساخت که شرح آنها از چند مورد مختصر ذکر شده، فراتر باشد.
مد نظر داشته باشید که با پی اچ پی محدود به تولید خروجی HTML نیستید و میتوانید خروجی های دیگری همچون تصاویر، فایل های PDF، انیمیشن های فلش، متن، XHTML و XML نیز تولید کنید.
چرا PHP را برای برنامه نویسی انتخاب کنیم؟
دلایل مختلفی برای انتخاب پی اچ پی وجود دارد. از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- PHP روی پلتفرم های متعددی از جمله ویندوز، لینوکس، یونیکس و مکینتاش قابل اجرا است
- PHP با تمامی سرور های مرسوم حال حاضر از جمله آپاچی، NGINX و IIS سازگار است
- PHP از بازه وسیعی از دیتابیس ها پشتیبانی میکند
- PHP رایگان است و با کمترین امکانات میتوانید کار با آن را آغاز کنید
- یادگیری PHP بسیار آسان است و به شکلی بهینه روی سرور ها قابل اجراست
امکانات جدید PHP 7 شامل چه مواردی میشود؟
- PHP 7 به شکل چشمگیری سریع تر از نسخه پایدار قبلی خود یعنی ورژن 5.6 است
- برخورد با خطاها و اداره ی آنها در PHP 7 بهبود یافته است
- این نسخه از تعریف انواع به صورت سختگیرانه تر برای آرگومان های توابع پشتیبانی میکند
- پی اچ پی 7 از اپراتور های جدیدی پشتیبانی میکند. (مثلا اپراتور اسپیس شیپ یا کشتی فضایی که به شکل
<=> است)
البته امکانات جدید این نسخه فقط به موارد بالا محدود نمیشود و موارد دیگری نیز هست که در بخش های مربوطه در ادامه این مجموعه به آنها خواهیم پرداخت.
ابزارهای مورد نیاز برای شروع به کار با PHP
برای شروع به برنامه نویسی پی اچ پی یا باید هاستی تهیه کنید که از PHP و MySQL پشتیبانی کند و یا باید PHP و MySQL را به صورت لوکال روی کامپیوتر خودتان نصب کنید. برای حالت اول کافی است به آسانی یک هاست لینوکس تهیه کنید. برای خرید هاست لینوکس مناسب شروع برنامه نویسی روی اینجا کلیک کنید.
برای حالت دوم آسان ترین روش، نصب یکی از نرم افزارهای wamp یا EasyPHP یا xampp به صورت لوکال خواهد بود. چرا که در صورت استفاده از این نرم افزار ها نیازی نیست که خودتان شخصا وب سرور، پی اچ پی و MySQL را به صورت دستی روی کامیپوترتان نصب و تنظیم کنید و همه چیز به آسانی توسط این نرم افزار ها قابل انجام کنترل خواهد بود.
اگر هم به دنبال کارهای سخت هستید و میخواهید همه چیز را به صورت دستی انجام دهید، وبسایت رسمی PHP آموزش مفصلی را در این زمینه در اختیار شما قرار میدهد که با کلیک روی اینجا در دسترس شما خواهد بود.
مطالعه قسمت دوم : سینتکس PHP – نحوه نگارش و اصول برنامه نویسی به این زبان